Απαράδεκτος ο αποκλεισμός φαρμάκων από το ΓΕΣΥ

22 Απριλίου, 2014

Συνάντηση ΚΕΦΕΑ με Τρόικα

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) θα χορηγείται μόνο ένα φάρμακο ανά ασθένεια, κρούει η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμηση και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους Κύπριους ασθενείς.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η ΚΕΦΕΑ εξήγησε στην Τρόικα τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χορήγηση μίας και μόνο θεραπείας για κάθε ασθένεια, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα στερεί το δικαίωμα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που κρίνονται απαραίτητα για τη θεραπεία τους.

Μια τέτοια πρακτική όπως επισήμανε η ΚΕΦΕΑ, θα ακυρώσει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ και θα υποβιβάσει σημαντικά την ποιότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμακευτικών προϊόντων από την Κύπρο. Επιπρόσθετα, παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής φαρμακευτικής αγωγής από τον θεράποντα ιατρό, καταπατά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της Διασυνοριακής Περίθαλψης.

Η Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ, κ. Ιωάννα Κοζάκου, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κατανοούν την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση του κράτους, ωστόσο υπάρχουν τρόποι, υπέδειξε, με τους οποίους το ΓΕΣΥ μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε νέες θεραπείες και παράλληλα να διατηρεί τα κόστη εντός των οικονομικών περιορισμών. «Είναι άδικο για τους ασθενείς να υπάρχουν νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής αλλά να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές εξαιτίας των αναχρονιστικών διαδικασιών που ακολουθεί το κράτος», σημείωσε. «Αυτό, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στο οποίο μάλιστα ο ασθενής θα καλείται να συνεισφέρει οικονομικά», κατέληξε.

Με την πρόταση για χορήγηση ενός φαρμάκου ανά ασθένεια, ουσιαστικά συνεχίζεται η διαδικασία αγοράς φαρμάκων μέσω της προκήρυξης προσφορών που ισχύει σήμερα στον δημόσιο τομέα, η οποία καταργεί το δικαίωμα του ασθενούς να έχει πρόσβαση σε περισσότερα φάρμακα και καθυστερεί την εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες στο εξωτερικό διατίθενται εδώ και χρόνια.

Το κλιμάκιο της Τρόικα άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες της ΚΕΦΕΑ και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα.

ΚΕΦΕΑ – www.kefea.org.cy
Η ΚΕΦΕΑ ιδρύθηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Κύπρο. Μέλη της είναι οι εταιρείες GSK, Lilly, MSD, Novartis, Pfizer, Sanofi και Amgen Hellas. Αποστολή της ΚΕΦΕΑ είναι η πρόσβαση των Κυπρίων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.

Μεταξύ των στόχων της είναι η εξασφάλιση συνεχούς διάθεσης φαρμάκων στην κυπριακή αγορά, η παροχή ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιστημονική ενημέρωση των λειτουργών υγείας σε θέματα θεραπευτικών αγωγών και η διασφάλιση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών στόχων που αφορούν το ψηλό επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο.