ΚΕΦΕΑ: Σημαντική η ψήφιση της νομοθεσίας για το ΓΕΣΥ

16 Ιουνίου, 2017

Τίθενται οι βάσεις για βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) χαιρετίζει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της. Η έγκριση της νομοθεσίας αποτελεί τη βάση για την έναρξη υλοποίησης ενός συστήματος που πρέπει να βελτιώσει την υπάρχουσα κατάσταση, εξαλείφοντας τις ανισότητες που καταγράφονται σήμερα μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΓΕΣΥ, είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα, το οποίο δυστυχώς σήμερα αποτελεί μελανό σημείο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο. Οι ασθενείς σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και εκεί όπου αυτή εξασφαλίζεται, ισχύουν τέτοιοι περιορισμοί που τελικά καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη το νέο σύστημα να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των ασθενών σε όλα τα φάρμακα, να ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές πρακτικές και οδηγίες και να μην παραγνωρίζει το δικαίωμα του θεράποντος ιατρού να συνταγογραφεί τα φάρμακα που θεωρεί καταλληλότερα για τη θεραπεία του ασθενούς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΚΕΦΕΑ θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με στόχο το νέο σύστημα να αναβαθμίσει ουσιαστικά την πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες. Παράλληλα, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί σημαντική την κατάθεση και συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των σχετικών κανονισμών που έχει ετοιμάσει ή θα ετοιμάσει ο ΟΑΥ, αφού η ψήφισή τους θα ενισχύσει σημαντικά τη διαφάνεια και την αξιοπιστία και θα διασφαλίσει ευρύτερη αποδοχή κατά την υλοποίησή τους.

Η ΚΕΦΕΑ ιδρύθηκε το 2006 και αντιπροσωπεύει την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία στην Κύπρο. Μέλη της είναι οι εταιρείες Amgen, ΑstraZeneca, Astellas, BMS, Genesis Pharma, GSK, Lilly, MSD, Novartis, Pfizer και Sanofi. Η ΚΕΦΕΑ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).