Η ΚΕΦΕΑ για τη σήμανση φαρμάκων

16 Οκτωβρίου, 2015

Έκπληξη προκαλούν στην Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το 40% των φαρμάκων που διατίθενται από τα κρατικά φαρμακεία παρουσιάζουν ελλιπή σήμανση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης, είπε ότι «λόγω του ότι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρονται ονομαστικά εταιρείες-μέλη μας στις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση, με επιστολή μας καλέσαμε τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους και να διερευνήσουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα.

Ο κ. Μικέλλης, πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους ασθενείς, καλώντας ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο να διερευνήσει τις πληροφορίες και να λάβει τα δέοντα μέτρα.

Η ΚΕΦΕΑ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί παραβίαση των σχετικών κανονισμών για τη σήμανση, αφού ανέκαθεν το θέμα αυτό αποτελούσε προτεραιότητα για τα μέλη της, τα οποία επένδυσαν σημαντικά χρηματικά ποσά και χρόνο για τη συμμόρφωση με τις οδηγίες αλλά και την εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών.

Για το θέμα της σήμανσης, η ΚΕΦΕΑ θεωρεί ότι οι οδηγίες χρήσης καθώς και οι υπόλοιπες πληροφορίες, που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμάκων θα πρέπει να είναι στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και την αγγλική, αφού είναι σημαντικό όλοι οι Κύπριοι πολίτες να είναι σε θέση να ενημερώνονται στη γλώσσα τους για θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η ΚΕΦΕΑ αντιπροσωπεύει στην Κύπρο τις φαρμακευτικές εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).